10 marca Muchomorki i Biedronki miały niezwykłą okazję spotkać się z zawodowym kucharzem – Panem Gabrielem Gatnerem. Opowiadał on dzieciom o konieczności zdrowego odżywiania się nie tylko w okresie przedwiośnia i wyjaśnił, jakie korzyści płyną
ze zjadania tego, co na talerzu. Zwrócił również uwagę na często popełnianie przez nas błędy żywieniowe, takie jak nadmierne spożycie tłuszczy i cukrów oraz zjadanie jednolitych posiłków. Po tak ciekawym wstępie przyszła pora na samodzielne wykonanie przez dzieci kanapek. W ich skład wchodziły między innymi pasta z białego sera, pietruszki i koperku oraz pasta z sera żółtego, jajek i wędzonego łososia – obie bogate w wapno. Nie zabrakło także warzyw bardziej
i mniej znanych. Wśród nich znalazły się różnego rodzaju pomidory, ogórek zielony, szpinak, roszponka i natka pietruszki. Całość podana na razowym chlebie i posypana kiełkami rzodkiewki i lucerny. Trudno w to uwierzyć, ale nawet największe niejadki zjadły wszystko,
co przygotowały. Na osłodę podano suszone owoce, świetny zamiennik chipsów. Było interesująco, wesoło, pouczająco, a przede wszystkim smacznie.